вторник, 29 октября 2013 г.

Nekateri vidiki uporabe sodobnih potopne črpalke

Kot veste, je v Rusiji razvoj oskrba z vodo je v preteklosti večinoma visoko centralizacijo, ki temelji na odvzem vode iz površinskih virov (reke, rezervoarji itd. Na začetku je XXI stoletja s tem ohranja 80% prebivalstva (110 milijonov ljudi. ) Na ozemlju 17 000 km2. To je bil (in še vedno je) upravičeno, saj naša država ima največje rezerve na svetu te vrste. Ampak, kljub temu, da njihovo skupno število zdi, da je neizčrpna, do polovico prebivalstva, še posebej na podeželskih območjih, je pomanjkanje kakovosti pitne vode. Celotno Republiko težave z vodo v Splošno. Na primer, prebivalec Kalmikiji prejme skupno 24 l / dan (proti 300-400 v mestih Srednje Rusija).

Na drugi strani je Rusija velika dokazane zaloge podzemnih sveže vode visoke kakovosti. V prihodnosti bo potreba po uporabnosti in oskrbo s pitno vodo se lahko izpolnijo 100 odstotkov zaradi podtalnice v 62 regijah ruske Federacije, na primer v Krasnodar in Krasnoyarsk territory, Buryatia, v Altaj, itd V nekaterih drugih regijah (na primer, v Dagestanu, v Khabarovsk, Stavropol) te številke so od četrtine do 90% potrebne količine. Medtem ko pitje vode iz centralizirane vodo iz podzemnih virov v 3-4 krat manj stroški, kot od površine ograje.

Vse to je povzročilo razvoj lokalnih podtalnice vnosi hkrati pa ohranja centraliziran sistem za predložitev. Njihov delež je trenutno približno 85% skupna poraba vode v podeželskih območjih. Vendar je več kot polovica obstoječih vodnjakov v delovanje za od 20 do 25 let in so blizu kritične. V zvezi s tem najprej izgradnjo novih vrtin in obnovo. Skupaj z domačimi potopne črpalke postajajo vse bolj priljubljena zunanje, gospodarske, in imajo relativno majhen zunanji premer, ki bistveno zmanjšuje stroške wells in njihovo izkoriščanje.

Izkušnje uporabe takšnih enot je opredelila številne vidike, ki jih je treba upoštevati v izbiro, namestitev in uporabo te črpalke. Običajno se nanašajo na težave, povezane z posebnosti ruske moči omrežij, kar bo pojasnjeno v nadaljevanju,.

Moč sunkov

Kljub temu, da dobavitelji električne energije izražajo precej toga parametrov, v praksi, napetost spreminja močno. To se zgodi zaradi različnih razlogov,. Na primer, v bližini transformatorji nizko napetostjo, njegova vrednost bo višja za 3 - 5%. Na maksimalno obremenitev na glavni žice skozi kanalski stres bo padla, včasih na veliko (do 10%) vrednost.

Takšne situacije so zelo škodljive za elektromotorje. Z šokov navor in hitrost vrtenja motorja gred odstopa od njene nominalne vrednosti. Posledica je padec učinkovitosti. To povečuje porabo energije in zato toplota, ki nastane.

Izkušnje kažejo, da če motor pri polni obremenitvi, dobavljenih napetost 10% pod nazivna tokovna poraba poveča za približno 5%in temperatura motorja je 20% (Sl. 1). V območju (za primer, ko je ujemanje faze shift in val), tak presežek sme presegati največje dovoljene temperature navijanje izolacija, ki bo povzročila kratek stik in poškoduje statorja. Ki se pojavi kot posledica nizke napetosti dolgoročnega dviga temperature v motornega navitja vodi do hitrega staranja izolacije in posledično zmanjšanje-life. Prenapetostna omrežja el. energije in toplote v navitij motorja tudi rastejo.



Slika. 1. Dodatne poraba toka napetosti nihanja

Ko je izmerjena na motorna terminali nihanja v napetosti +6 / -10%, določeno v imenski tablici nominalno vrednost, je mogoče pričakovati, design življenje motornih. To bo v primeru, če se poraba toka ne presega določene na etiketi vrednost, pri polni obremenitvi, se motor zadosti ohladi, in ni izpadov električne energije ali nesorazmernosti. V primerih, kjer se razlike nad dovoljeno kratko, naj tudi ne pričakujemo znatno zmanjšanje življenjske dobe motorja, razen če je vrednost vrhov ne bo tako velik, da bo povzročil kratki stiki v navitja statorja.

Vendar, če je stalno ali dolgotrajno nihanja napetosti, ki je več kot +6 / -10%, bi morali izbrati motor za industrijsko uporabo, omogoča doseganje sprejemljive življenjske dobe in učinkovitosti. Na primer, za posebej zapletenih primerih vodilnih podjetij, ki razvijajo posebno vrsto elektromotorjev za industrijsko uporabo (ki je običajno moč 2, 2 do 22 kW) z visokim izkoristkom. Na primer, ti motorji se uporabljajo v serijski vrtina črpalke GRUNDFOS, ki so bili uspešno uporabljajo v različnih regijah Rusije. Torej, v g. Sukhoi Dnevnik, Sverdlovsk regiji črpalke SP-125, opremljen z UPP za oskrbo z vodo v mestu in okoliških vaseh in rastlin. Ko da izpadov električne energije ni nič nenavadnega, oprema deluje brez težav in lahko zmanjša porabo energije za 15%.

Posebnost elektromotorjev za industrijsko uporabo, skupaj z večjo učinkovitost, zagotavlja bolj učinkovito toplotno hlajenje rešitev za več površina (20 - 30%). Zato so veliko manj občutljive na nizke napetosti, asimetrija od faz in nezadostno hlajenje je posledica vloge na motorna posledica slabe kakovosti vode). Poleg tega, industrijski motorji so odporne proti koroziji.

Opozoriti je treba, da je največjo zanesljivost so motorji za industrijsko uporabo, varovanje, ki je narejen z MRI napravo 75 ali bloka MP 204.

Asimetrija napetosti in toka

Kot je znano, najmanj asimetrija trenutno največjo učinkovitost električnega motorja in najdaljši rok svojih storitev. Zato je pomembno, enotna obremenitev vseh fazah.

V teoriji, enako nazivno napetost mora biti priključena na vse tri faze. Kot pravilo, v bližini nizkonapetostnih transformatorjev in se pojavlja. Vendar pa upoštevajte, da se prepreči povečanje ali zmanjšanje napetosti na nekaterih fazah polni obremenitvi omrežja, vse enofazni enot mora biti enakomerno porazdeljene v tri faze. To je treba storiti, ker take naprave pogosto so pogoste ciklov on / off in lahko povzroča asimetrija ("warp") faze.

Faza neravnovesje lahko povzroči tudi asimetrija moči v linij elektroperedacha in obrabljena ali oksidira kontaktorji. V primeru možne asimetrije v verigi morate aktivirati električni motor, ki je v mrežo, da se posvetujte s predstavniki moč, ki napajajo podjetja.

Nesorazmernosti moči ne sme presegati 5%, in uporabo oddaljenega CU 3 - 10%. To se izračuna po naslednjih dveh formul:



Največja vrednost, ki se uporablja kot izraz nesorazmerje moči. Pogovor mora biti izmerjena v vseh treh fazah (Sl. 32). Najboljši način za povezavo je tisti, ko prejema minimalno asimetrija.

Za ohranjanje smeri vrtenja gredi, ko spremenite način povezave faza naj bi se spremeni, kot je prikazano na Sliki. 2 in tabeli.



Fig. 2. Korekcija asimetrije trenutno potopni elektromotor tri-fazni 380 V, 50 Hz, 30 In



Majhen asimetrija napetosti vodi do velikega nesorazmerja toka, kar povzroči neenakomerno segrevanje navitja in vodi k hot spot in spot za ogrevanje. To razmerje je prikazano v grafični obliki na Sliki. 3.



Fig. 3. Odvisnost med asimetrija toka, napetosti in temperature

Harmonična napetost

Kot ponavadi, mreža zagotavlja potrošnikom sinusiodalen napetosti na vseh treh fazah. Vendar pa je prispela na elektrarni sinusiodalen napetost distribucijskega sistema, vključene dodatne harmonics, negativno vplivajo na delovanje električnega motorja. Glavni viri harmonics v praksi postala pet glavnih dejavnikov:

- Inverter brez filtra. Izhod frekvenčni pretvorniki tipa PWM (pulse width modulation), ki ni opremljen LC ali RC-filtri, ki se izkaže izhodno napetost, razlikuje bistveno od idealne sinusni signal. Napetost vrhov glede na delovanje pretvornikov je mogoče doseči 850 - 1200 (ko je dolžina povezovalnega kabla 100 m).

Podaljšek kabla, ki povezuje frekvenčni Pretvornik z električnim motorjem, ti vrhovi povečanje. Ko dolžina kabla je 200 m pridejo 1700 do 2400 V, tj. podvoji. Rezultat tega povečanja je zmanjšanje življenjske dobe motorja. Zaradi tega je frekvenčni Pretvornik mora zagotoviti minimalno RC filter, ki bo omogočil, da zagotavljajo optimalno življenjsko dobo motorja.

Sodobni frekvenčni pretvorniki so opremljeni z induktivno-kapacitivni (LC) ali odpornost-kapacitivnost (RC) filtri, tako da ste lahko zanesljivo zaščito varovalko, da se pri povezovanju z frekvenčni Pretvornik za motor kabla do 100 m ni nobenih napetosti vrhov nad 850. V teh okoliščinah praktično vse sodobne motor ima primerno življenjsko dobo.

- Naprave, zagotavljajo nemoten zagon električnega motorja. Iz priključen motor SCP prihaja nonsinusoidal tok, vzpostavitev mreže motnje. Ampak, saj pospeševanje / zaviranje motorja zelo na kratko, v praksi, te motnje neviden. Če začetno fazo, ki traja več kot 3 C, temperatura navitja motorja se poveča in posledično skrajša njeno življenjsko dobo.

- Kontaktorji za velike stroje. Začetek velike stroje, izvaja neposredno povezavo DOL ali "zvezda-trikotnik". To lahko iskra razelektritev. Če kontaktorji odprta, ustvarja precejšnje napetosti vrhov, ki so nevarne za potopni električni motorji v zelo šibkega omrežja.

- Kondenzatorji v industrijskih obratih. V industrijskih rastlin so kompleksni instrumenti uredbe z številni visoki zmogljivosti kondenzatorji, ki vračajo napetost vrhov v omrežju. Nevarnost za potopni električni motorji, ti vrhovi so le v primeru šibkega omrežja.

- Strela udari. Poraz v visokonapetostno omrežje ustvarja napetost nihanja, ki so delno absorbira skozi Lightning rod na transformator za elektronapajalne postaje in pojdite na ozemljitvenem. Če strela zadel nizko napetostno omrežje, tveganje napetost konice iz 10 na 20 kV obstaja samo za stikalni Omari črpalka.

Če krmilno Omarico in motor, ki ni zaščiten, oziroma, strele palico in ozemljitev, namestitev morda poškodovan. Na področjih, kjer so pogoste strele, je najboljši način varstva električni motorji potopne črpalke je, da je na pogonski strani glavnega stikala za namestitev lightning rod in ga povežite z ozemljitveno palico ali, če je mogoče, z vodo cevi tudi v tem primeru, če cev je izdelana iz jekla.

Opozoriti je treba, da je sodobna podvodna motorji, na primer - GRUNDFOS MS 402, imajo zaščito razred izolacije do 15 kV. To je največja napetost, ki lahko skozi elektromotor, za primer, ko strela udari ob njem. Tako ni potrebno dodatno zaščito pred udarom strele, čeprav to preprečuje neposredni udari strele, ki je verjetno.

Uporaba sodobnih črpanje oprema - ni norost, vendar pa je povpraševanje časa. Te enote so zanesljivi, visoko učinkovitost, maščevanje obdobju in ki lahko zagotavlja izjemen prihranek energije,. In, da bi povečali te prednosti, je potrebno upoštevati nabrali izkušnje delovanje v težkih ruske pogoje.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Яндекс.Метрика